Woonkamer maatje small: 4 tips om je kleine woonkamer groter te laten lijken

Woonkamer maatje small: 4 tips om je kleine woonkamer groter te laten lijken

Is het inrichten van een lel van een woonkamer een kunst op zich, een kleine woonkamer stelt je voor minstens evenveel uitdagingen! Intuïtief kiezen mensen voor 'licht' en voor 'ruimte'. Meer ruimte is zelfs een van de belangrijkste beweegredenen voor mensen om op zoek te gaan naar een ander huis. Nou, let op, komt ie: 4 gouden en gratis tips om je kleine woonkamer groter te laten lijken.

foto

1. Beter weinig en groot, dan veel en klein

Dus niet hier een tweezits bankje, daar een stoeltje, links een poefje, rechts een bijzettafeltje, vaasje zus, kandelaartje zo, maar één flinke bank in de juiste proporties in een rustige kleur. En als je dan toch bezig bent, kies voor een exemplaar met een slank silhouet, het liefst op pootjes. Hang één groot schilderij aan de wand, een mooie eyecatcher op tafel, alles in kleuren die op elkaar afgestemd zijn, want dat geeft een rustige en daarmee ruimtelijke aanblik.

2. Groepeer

Veel kleine spullen bij elkaar vormen één “groot” geheel. Dus meerdere vaasjes op een groot dienblad, een collectie van kleine schilderijtjes en wanddecoraties in collagevorm tegen de wand, dat werkt. Te veel kleine objecten her en der geeft een onrustig beeld.

3. Gebruik ook hoogtewerking

Wil je in je kleine woonkamer toch ook graag een eettafel, denk dan eens aan een hoge bartafel, met ranke barkrukken of -stoelen. Een lage tafel van kleine afmetingen oogt al gauw een beetje als ‘behelpen, we hebben hier eigenlijk geen plek voor’. Bij een hoge bartafel past een kleinere afmeting echter heel goed. En het scheelt een slok op een borrel dat je onder de tafel doorkijkt, dat oogt stukken ruimer.

4. En dan over wit...

Wit reflecteert al het licht dat erop valt, daarom toont een ruimte per direct twee maten groter als alle wanden wit zijn. Elke ander kleur absorbeert licht, en hoe donkerder de kleur, hoe meer licht geabsorbeerd wordt. Voor de hand liggend dus om te kiezen voor witte wanden, maar kleur brengt ook sfeer… Die afweging maakt ieder voor zich. Kies je toch voor witte wanden (pas op met RAL 9016: dat is zo hard wit dat hij bijna blauw uitslaat), zorg er dan voor dat je door kleuraccenten in wanddecoraties, kussens en vazen voldoende kleur en spanning aanbrengt!

 

Auteur: Tjarda Eggelte

Verkoopstyliste en eigenaar van Lotus VerkoopStyling